Op zoek naar inspiratie voor het nieuwe tuinseizoen? Denk eens aan de hortensia annabelle, een prachtige en kleurrijke plant die je tuin letterlijk en figuurlijk zal doen opbloeien. In de tuinwereld noemt men de hortensia annabelle ook wel ‘de sneeuwbal’ door zijn opvallende witte bloesem.

Wat voor plant is de hortensia annabelle?
Deze plant wordt ongeveer een meter hoog en heeft een relatief volle en opvallende bloesem. In deze bloei ontstaan grote witte bollen die de uitstraling hebben van sneeuwvlokken. Daarom wordt de hortensia annabelle ook de sneeuwbal genoemd. De witte bollen hebben een doorsnede van circa 20 centimeter.

De periode van bloei
De hortensia annabelle geeft uitstraling en kleur aan je tuin. Tijdens de periode van groei ontstaat een in het oog springend wit geheel. De frisse kleur en vruchtbare bloempjes in het midden van de witte bollen trekken vaak insecten aan. Aan de buitenkant van de bloem bevindt zich vaak een wat donkerdere kleur en deze plekken zijn ook minder vruchtbaar.

Het opvallende van de hortensia annabelle is dat deze nog flink kan groeien nadat je de plant hebt teruggesnoeid, maar ook na een stevige winter. De reden hiervoor is te vinden in het feit dat de knoppen van de plant pas in het voorjaar worden gevormd.

Waar komt de plant het beste tot zijn recht?
Je kunt de hortensia annabelle het beste een plekje geven in een vochtige omgeving. Zet deze plant dus niet de hele dag in de volle zon, want daar kan de plant van uitdrogen. Geef ook genoeg water, omdat de benodigde vocht niet altijd in de grond zit.

Snoeien
De hortensia annabelle hoeft niet zo vaak gesnoeid te worden. In het voorjaar moet je de plant flink snoeien tot op enkele twijgen, zodat het skelet van de plant op den duur een perfecte vorm krijgt.