Algemeen

De grootste rages op modegebied in Nederland in de 90’s

Het is alweer even geleden, de nineties. Weet je nog? Met TMF en Gabber Piet tot aan de eerste aflevering van GTST en Idols. Wat droegen we in die tijd een foute kleding! Felle kleuren en grote maten als je het vergelijkt me nu. Maar wat waren nu echte rages in dit tijdperk? Een aantal voorbeelden op een rij.

Nike air max

De grootste stroming in die tijd onder jongeren was de gabbercultuur. De muziek met de kenmerkende harde beats. De kaalgeschoren koppies en de bomberjacks, met of zonder vlaggetje op de mouw. En niet te vergeten de Nike sportschoenen. Deze zijn vandaag de dag nog populair, maar in die tijd moest je die hebben wilde jezelf een gabber willen noemen. En wat te bedenken van de trainingspakken van Australian of Cavello? Tot voor deze periode gewone tennismerken. Later gebombardeerd tot must-have voor de gabbers en gabberinnen.

Kisten

Lijnrecht tegenover de gabbercultuur had je een stroming die uit de rockmuziek kwam. Begin jaren ’90 in Seattle ontstaan: De Grunge. Denk even aan Kurt Cobain van Nirvana of Eddie Vedder van Pearl Jam en je hebt de twee grootste iconen uit deze periode voor je. En de kleding die werd gedragen varieerde van grote geruite overhemden tot de legerkistjes in het zwart. Zeer populair en op vele middelbare scholen waren ze te zien. Voordelig via de legerdump aangeschaft en afgedragen tot ze helemaal op waren. Een stuk minder comfortabel dan de gabberschoenen, maar dat deerde niet.

Bomberjacks

Toch willen we de bomberjacks nog even noemen. Deze werden namelijk door beide groepen graag gedragen. Het liefst in de kleuren zwart, groen, rood of groen. En wat wel het vermelden waard is: ze zijn weer helemaal terug. Het merk dat ze destijds leverde hangt weer in de winkels in 2017. Grappig.