Overweegt u te stoppen met roken met behulp van producten die nicotine bevatten? Er zijn vele varianten verkrijgbaar die u door deze moeilijke fase kunnen heen helpen. Let echter op: nicotine is een gifvorm en is daarbij verslavend. Ook worden de meeste onderstaande producten aangemerkt als geneesmiddelen en zijn pas verkrijgbaar vanaf 16- of 18 jaar en ouder. Daarnaast bestaan er overige strenge richtlijnen en wettelijke regels voor deze producten, die stuk voor stuk na te lezen zijn op de productverpakkingen. Het gebruik bij zwangerschap wordt streng afgewezen, maar ook bij hartklachten en overige aandoeningen.

Alle nicotinehoudende producten kunnen maar tot een maximale hoeveelheid gebruikt worden per dag.

Overweegt u te stoppen met roken en vervanging in nicotineproducten te zoeken, neem dan altijd eerst contact op met uw huisarts, deze kan u adviseren over veilig gebruik.

Kosten?

De prijzen van onderstaande producten variëren van circa € 7,50 (huismerk kauwgum) tot tientallen euro’s voor een E-sigaret. Laat de prijs u echter nooit belemmeren om hulpmiddelen te gebruiken; raadpleeg uw huisarts voor de mogelijkheden tot gereduceerde bedragen voor hulpmiddelen.

Uiteraard bevatten tabak sigaretten nicotine, waardoor het mede een verslavend effect opbouwt bij de gebruiker. Dit geldt ook voor de onderstaande producten, die het stoppen met roken vergemakkelijken:

  • Nicotine kauwgum: verkrijgbaar van zowel Nicotinell, alsook huismerken van bijvoorbeeld Kruidvat die lager geprijsd zijn, in verschillende smaken, voorzien van 2 mg en 4 mg nicotine. Op de verpakkingen staat aangegeven welke maximale hoeveelheid per dag gebruikt mag worden.
  • Nicotine pleisters: Deze pleisters (van Niquitin, of huismerken) mogen doorgaans maar éénmaal per dag gebruikt worden en zijn in verschillende milligrammen verkrijgbaar (afgestemd op het aantal sigaretten wat gerookt werd).
  • Nicotine mondspray: Ook dit staat aangemerkt als geneesmiddel en is verbonden aan restricties voor gebruik. De mondspray is verkrijgbaar in verschillende smaken en hoeveelheden milligram. De opname van nicotine gaat bijzonder snel, evenals bij nicotine kauwgum.
  • Elektrisch roken: De gebruiker dient 18+ te zijn om elektrisch te mogen roken. Ook is dit product vanzelfsprekend niet aan te bevelen indien men nooit eerder gerookt heeft. De vullingen (eliquids) zijn in vele gevarieerde smaken te koop en zijn ook nicotine-vrij verkrijgbaar. De Joyetech is één van de betere en bekendere elektrische sigaretten die hun levensduur ruimschoots bewezen hebben.

Om een juiste beslissing te nemen welk product bij u het beste past, bezoekt u uw huisarts, of apotheek. Zij zijn bekend met uw medische achtergrond en kunnen het juiste advies uitbrengen. Uiteraard bestaan er ook overige methoden om te stoppen met roken: uw huisarts vertelt u hier graag meer over.