Steeds meer mensen stappen over naar goedkope energie om voortaan minder te hoeven betalen voor gas en stroom. Toch laten velen nog honderden euro’s liggen door niet op tijd over te stappen, of door niet op de juiste manier over te stappen naar een andere energieleverancier. Zonde, want het is eigenlijk heel simpel!

De slimste overstapmethode

Veel energieconsumenten die op zoek zijn naar goedkope energie zien door de bomen het bos niet meer. Sinds de liberalisering van de energiemarkt is de keuze namelijk gigantisch, want het aantal aanbieders is hoog en dan bieden ook nog allemaal verschillende contracten. Daarom is het vaak onbegonnen werk om zelf helemaal uit te pluizen welke energieleverancier voor jou het goedkoopst dan wel het meest geschikt is. Bovendien betaal je vaak teveel als je rechtstreeks bij de leverancier een contract afsluit. Gelukkig kun je ook gebruik maken van zogenaamde energievergelijkingswebsites die je al het werk uit handen nemen. Websites waarop je op basis van alleen je postcode + huisnummer al een selectie krijgt van goedkope energieleveranciers. En waar je ook nog eens extra kortingen en/of welkomstpremies krijgt. Handig!

Welke energieleverancier is het beste voor goedkope energie?

Het is lastig om te zeggen welke energieleverancier het beste is, want het hangt er maar net vanaf welke criteria je gebruikt om een leverancier als bijvoorbeeld Essent te beoordelen. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar het goedkoopste, meest duurzame of meest klantvriendelijke bedrijf? Verschillende energieleveranciers hebben verschillende opvattingen over energie en gedragen zich dan ook anders. Neem bijvoorbeeld energieleverancier E.ON. Zij hebben onder meer duidelijkheid, eerlijkheid en betrouwbaarheid hoog in het vaandel staan en willen niet zozeer de energiewereld veranderen, maar deze juist verbeteren.

Laat geen geld meer liggen

Onderzoek laat zien dat hoewel steeds meer mensen overstappen van energieleverancier, er nog een grote groep bestaat die de afgelopen 5 jaar niet is veranderd van energieaanbieder. Een ander feit is dat een behoorlijke groep mensen nog geen gebruikmaakt van zogenaamde energievergelijkingswebsites – ondanks de grote populariteit ervan. Ook dat is zonde, want er kan veel geld mee bespaard worden, dankzij kortingsacties en welkomstpremies. Helaas laten sommigen zich verleiden spontaan een energiecontract af te sluiten in een winkel als zij daarover benaderd worden door een promotiemedewerker van een energieleverancier. Dit leidde tot een boel klachten, omdat de voorwaarden onduidelijk waren en men helemaal niet zo goedkoop uit bleek te zijn als werd beweerd. Dus, wil je echt besparen? Maak dan gebruik van een vergelijkingswebsite, zodat je rustig kunt vergelijken en eenvoudig jaarlijks switcht van energieleverancier.