Veel mensen hebben een vorm van raamdecoratie in huis. Het kan je beschermen tegen de invallende zomerzon, maar kan ook een gevoel van privacy geven. Raamdecoratie bepaalt de sfeer in de ruimte, omdat het licht van buiten erdoor gedempt wordt. De kleur van je raamdecoratie heeft daardoor invloed op de sfeer in je huis.

Algemene raamdecoratie
Bij algemene raamdecoratie moet je denken aan alle verschillende manieren waarop je de lichtinval in huis kunt regelen. Dit zijn dus reguliere gordijnen, rolgordijnen, jaloezieën en meer. Met raamdecoratie kun je zelf bepalen hoeveel licht je huis in en uit komt op elk moment van de dag.

Rolgordijnen
Het kan zijn dat je rolgordijnen voor je ramen doet. Dit zie je vooral vaak in een slaapkamer, om zo het licht van buiten in de vroege morgen ook daadwerkelijk buiten te houden. Als je echt niks moet hebben van lichtinval in de vroege morgen, dan kun je maar het beste rolgordijnen kopen met een zo donker mogelijke kleur. De rolgordijnen beschermen doorgaans beter tegen lichtinval dan normale gordijnen en de isolatie van warmte is ook nog beter.

Een jaloezie als raamdecoratie
Een jaloezie wordt in de volksmond ook wel luxaflex genoemd. Jaloezieën beschermen je ruimtes tegen de warmte inval van de zon. Het prettige aan dit product is dat het niet al het licht buiten houdt, maar dat je dit zelf kan bepalen en instellen. Zo kun je zelf een mooie invalskleur voor je kamer creëren. Bij felle zoninval sluit je de jaloezieën zodoende dat de meeste zonnestralen niet meer storend zijn, tijdens de avond kun je uit privacy oogpunt de jaloezie helemaal sluiten en ’s ochtends kun je ze zelf weer deels open zetten op de eerste lichtinval mee te krijgen. Vooral in de zomer is dit heerlijk.