Het beste voor uw afvalcontainer

afvalcontainer

Er zijn allerlei soorten afvalcontainers, ze worden meestal verdeeld in afzetcontainers, rolcontainers en perscontainers. Voor particulieren wordt voornamelijk de afzetcontainer gebruikt. Deze afvalcontainer lijkt op een ‘badkuip’ en is erg toegankelijk om afval in op te slaan. De afzetcontainer is zowel open als gesloten, meestal is de open afvalcontainer het goedkoopst. Het voordeel van een gesloten afvalcontainer is, zoals de naam het al zegt, de container afgesloten kan worden.

Welk afval in welke container

Binnen de drie boven genoemde afvalcontainers, zijn er binnen die drie nog meer zijtakken van soorten containers. Dit is vooral gebaseerd op het soort afval dat u wilt deponeren in de afvalcontainer. Wanneer u een container huurt voor bouwafval, dan mag u hier gemend bouw- en sloopafval in deponeren. Wat u hier absoluut niet in mag deponeren is bijvoorbeeld afval met asbest, batterijen of een koelkast. Gaat u alleen een muurtje slopen en bestaat het afval uit gesteente, dan kan u ook kiezen voor een afvalcontainer voor schoonpuin. Hier kunt u dan bakstenen, dakpannen, tegels en beton in kwijt.

Een andere container is gericht op huisraad en grofvuil, denk hierbij aan meubels en lampen. Deze container gebruikt u wanneer u bijvoorbeeld de zolder vol spullen een keertje opruimt. Heeft u hele andere plannen met de zolder dan alleen opruimen en bestaat uw zolder voornamelijk uit hout dat u wilt vervangen, dan kan u ook kiezen voor een container speciaal voor houtafval. Dit kunnen spaanplaten en vezelplaten zijn, massief behandeld (geverfd) hout, hardhout, hardboard en massief onbehandeld hout.

Mocht u juist veel afvalhout hebben dat uit de tuin komt, dan is daar ook een aparte container voor. Voorbeelden van tuinhout zijn, tuinpalen, bielzen, schuttingen, tuihuisjes, meerpalen, beschoeiing hout en boompalen. Bent u van plan om de hele tuin aan te pakken, dan is er ook een afvalcontainer voor tuin- en plantsoenafval. Hierin kunt u alle soorten planten in kwijt, boomstammen, takken en struiken, riet en aanhangende grond. Bent u van plan dit groter aan te pakken en wilt u zelfs de grond vervangen dan neemt u de container speciaal voor grond en graszoden. Hierin deponeert u (tuin)aarde, grond, klei en zand.

Mocht u een dak met grind hebben, en gaat u dit vervangen dan neemt u de container speciaal voor gemend dakafval. Gemengd dakafval bestaat voornamelijk uit: dakgrind, dakleer teerhoudend en bitumeus, aanklevend materiaal (zoals isolatie) en hout en/of overig bouwafval. Mocht u op het dak golfplaten hebben, waar de kans is dat er zich asbest bevindt.